Over

Rudolph Mengelberg (1965) is in het dagelijks leven advocaat bij het kantoor Courtine in Bussum. Hij treedt daarmee in het voetspoor van de acht generaties voor hem. Fotograferen doet hij het moment dat hij de Leica M2 van zijn vader onder de knie had. Daarmee leerde hij de basis van de fotografie: het spel van balans tussen tijd en diafragma in de wetenschap dat daarna enkele dagen gewacht moest worden op het ontwikkelen en afdrukken van het filmpje. Aldus in het besef dat het moment van het afdrukken eenmalig was.

Sindsdien is fotografie een steeds belangrijker rol in zijn leven gaan spelen. En ook dat past in de traditie, want ook op kunstzinnig vlak gingen hem verschillende familieleden voor: beeldhouwers, kunstschilders, glazeniers en musici. Beide vakgebieden combinerend noemt hij zich ‘the photographing lawyer & the lawyering photographer’.

In en om zijn woonplaats Naarden Vesting legt hij de natuur vast. In alle jaargetijden. En met inmiddels voor velen herkenbare - soms omgekeerde - weerspiegelingen in het water als een vaak terugkerend thema: soms in een detail, soms in bredere zin, soms een beeld ondersteboven. ‘Een reflectie tijdens het reflecteren’; een spiegeling tijdens het overdenken.

Daarnaast richt hij zich meer en meer op abstracte onderwerpen en verstilling. Net als in zijn advocatuurlijke werk speelt aandacht voor detail daarbij een belangrijke rol. Aandacht voor alledaagse objecten die in de snelheid van alledag in het grote geheel wegvallen en een eigen waarde krijgen als zij daar uit worden gelicht. De schoonheid van de focus.

Exposities

  • Photo Art Wachthuis Q Naarden 2017
  • Festival Off / Fotofestival Naarden 2019 / 2021
  • Foto-expositie de Mess De Mess Naarden 2020
  • Winnaar fotowedstrijd “Baken van Holland” Grote Kerk Naarden 2021

Koop

Alle op deze site vermelde werken zijn in beperkte oplage te koop, ook die foto’s die op Instagram staan. Afgedrukt op Hahnemüller Fine Art papier, gefixeerd op aluminium en in een baklijst, keurig verpakt thuisbezorgd met een B.T.W.-bon.

Rudolph Mengelberg Grote kerk Naarden